Skötsel.

På denna sida kommer vi att förklara det mesta om dessa växters skötsel, d.v.s det som ingen annan tidigare lyckats ta reda på konstigt nog...:).

Alla som tidigare har gett s.k skötselråd ang. växter drar ALLA över en kam och skriver samma sak till allihopa vilket är FEL.

Kranvatten.

Vattenverket kontrollerar vårt dricksvatten (kranvatten) och tillsätter KLOR för att tex. bakterier inte skall kunna frodas här. Även KALK tillsätts för att inte våra ledningar skall ta skada av vattnet.

De flesta köttätande växter SKYR kalk, dvs. de tål inte kalk. Vårt kranvattens PH värde ligger på ca: 8.3 och det är därför för högt. Det går att ge dem kranvatten, men då bör man plantera om dem en gång per år. Man kan kontakta vattenverket och be om en analys ifall man vill veta vad som finns i kranvattnet.

KOKA VATTNET: resulterar endast i att man kokar bort (ångar) det som växterna egentligen vill ha.Och dödar bakterier.. Men det har vi ju inga pga kloret. Och vi koncentrerar det som de INTE vill ha...

STÅ ÖVER NATTEN:ställa vattnet i en hink 24 timmar? Kloret dunstar kanske men resten finns kvar...

KAFFEFILTER: har använts i expriment men klarar inte av att filtrera bort tillsatserna.

** OM man endast har kranvatten att tillgå så kan man PLANTERA OM växten 1 gång varje år för att på så sätt få bort kalkuppbyggnaden som blir i växtens substrat.

Regnvatten.

Regnvatten går utmärkt att samla in. Visst är det föroreningar i regnvattnet, och det ser man när man haft det i en vit hink. Men trots det så är det ändå långt mycket bättre än kranvattnet.

Batterivatten.

Detta är destillerat vatten, och går utmärkt att använda. Billigaste sättet är att köpa större mängd och prata till sig en rejäl rabatt.

Osmosvatten.

Här har man pressat vattnet genom ett membran och ALLT utom helt rent vatten har filtrerats bort. Rena champagnen för alla växter.

** JAG SÄLJER DETTA TILL SVERIGES LÄGSTA PRIS.

Sjö- åvatten.

Det beror på vad som finns i vattnet, om det tex finns massor med bönder som odlar och gödslar kraftigt så lär det hamna en del i sjövattnet.

Det bästa är om man kan testa vattnet hos tex vattenverket i sin hemstad. Men jag använder sånt vatten till många växter och de är fina, plantera om dem varje år istället för att få en fräschare torv blandning i krukan.

Vattningen.

De allra flesta av våra växter är "våtmarksväxter" vilket innebär att de INTE vill torka ut...

Det finns vissa undantag men de som vi säljer här bör ha fuktigt till blött året om.

Tropiska.

De växter som räknas till de tropiska vill ha en jämnare temperatur samt ingen vintervila. De flesta Nepenthes och Heliamphora är tropiska, sen finns det även "högländare" Nepenthes som efter att ha uppnått en viss ålder gärna vill ha svalare nätter.

Tempererade.

De tempererade växterna, Dionaea muscipula, Sarracenia, samt vissa Pinguicula och Drosera vill ha det svalare på vintern och då ska man även minska vattningen.

Tempereraturen.

Följ gärna årstidernas temperaturer vad det gäller de tempererade arterna, de tropiska däremot Vill gärna ha ca 18- 30 grader.

Placeringen.

Sarracenia,Pinguicula vissa Nepenthes trivs bra på fönsterbrädan. Men ALLA Nepenthes älskar Biotopterrarium, för det påminner mest om den miljö de kommer ifrån, nämligen regnskogarna.

De tempererade växterna kan man ställa ut under sommaren för det är perfekt klimat för dem, rena dunderkuren faktiskt...:).

Ljuset.

Alla växter behöver ljus för att kunna leva, och det säkraste är indirekt d.v.s reflekterat ljus. Men jag har haft Dionaea, Sarracenia,Pinguicula,Cephalotus,Drosera i direkt solljus och det funkade bra.

Ett problem som vi har i Sverige är att hösten och vintern har en kortare "fotoperiod" vilket innebär att ljustimmarna minskar.

Det bästa att gör då är att ge dem tilläggsbelysning, och jag använder lågenergilampor eller lysrör till detta.

20-25 cm är det bästa avståndet mellan ljuskällan och växten.

Ju högre watt desto bättre.

Timmarna bör ligga på ca: 10-14 (använd timer)

Substrat.

ALLA köttätande växter skall ha Naturell shagnum torv, och inte blomjord.

Huvudingrediensen i krukorna skall bestå av detta, men för att göra det hela bättre så kan man tillsätta vissa andra saker beroende på vilken art man har. Det bör vara minst 2/3 naturell torv, resten kan vara sand, Perlit, kokosfiber, krossad kork eller levande vitmossa.

Som regel gäller: Plantera om växten i minst dubbelt så stor kruka som den inköpta växten kom i!

Använd Plast eller Porslin, aldrig Terracotta.

Bladen torkar!!!

Detta sker vanligtvis runt vintern och är HELT naturligt. det som triggar detta brukar vara att soltoimmrna minskat eller att växten fått känna av kylan som kommer med den kallare årstiden.

Nu är det dags att minska vattningen till ENDAST lätt fuktigt.

Kasta INTE växten och säg att den dog, för det har alltför många i sverige gjort, bladen ska dö förr eller senare men det är inte bladen som är själva växten uutan det är ROTEN.

(Man sågar ju inte ned äppelträdet under vintern och köper ett nytt bara för att bladen och äpplena vissnade och ramlade av, eller hur?)

Själva växten är RHIZOMEN alltså roten, och den skickar på våren/sommaren upp de nya trumpeterna.

Varje år växer denna vilket ger större och högre trumpeter samt nytillväxt som går att göra en delning av.

Jämför detta med en knöl som man kanske låter ligga i vintervila uder ett par månader, tillväxten kommer först efter vintern.

Ett bra sätt är annars att ge växten extra strålning via lysrör eller lågenergilampa.

Frösådd.

De flesta frön sår vi i Torv/sand blandning. Nepenthes och Darlingtonia kan man även så i hackad vitmossa.

Darlingtonia, Cephalotus lägges 2-3 dagar i blöt före sådd.

Vi ställer krukorna i terrarium eller i försluten plast påse på ljus plats så att dessa suger upp vattnet nedifrån.

Det är viktigt att fröna får bra med ljus, så vi använder oftast lysrörsbelysning ca: 14 tim/dygn.

Växthus fungerar bra om man ställer ut dessa på våren, men det kan ta lite längre tid.

Tiden för frön att gro varierar allt mellan 3 veckor upp till några månader, ofta hänger detta på ljuset.

Vintervila.

3 saker är viktiga här:
Temperaturen: sänks
Vattningen: minskas
Fotoperioden: minskas

*2 av 3 brukar fungera bra så man får göra sitt bästa, ute i naturen sköter detta sig av sig självt. Hemma hos människan får vi agera Moder jord som styr detta.

Tillandsia

GRÖNA ARTER: kommer ifrån regnskogarna.

VATTNAS: 4-5 ggr /vecka (dagligen vid torr miljö ) och behöver en del skugga.

Temperatur : 20-30°C


VITA och GRÅ: Vattnas 2-3 ggr/vecka och vill ha mycket ljus. Temperaur: 10-35°C

HÅRIGA: (tectorum) kan vattnas 1 gång/vecka. Dessa kommer ifrån ökenområden. Temperaur: 5-40°C. Använd helst regnvatten eller rent vatten.

Placering: De vill gärna ha svalt på sommaren och varmt på vintern. Vattna dem EJ i direkt solljus då det kan skada dem (brännskador).

Vattningen ska göras över HELA växten så pass att den blir helt blöt.

Tillandsia är självpollinerande och man bör så fröna så snart som möjligt.

NÄRING: Kan ges 2 ggr i månaden under somaren och 1 gång under vintern.

Det tar ca: 4-5 år för en Tillandsia att blomma, och för stora arter kan det at upp till 10 år.